MAKEDONIJA

Informacije

Trajanje: 4 dana

Cijena:

Polasci:

Prijevoz: turistički autobus

Kategorija : Putovanja 2021


Opis

MAKEDONIJA

SKOPJE – OHRID – SV. NAUM

…upoznajte jug Balkana – znamenitosti kulturu kuhinju život i ljude…

Pođite s nama – čeka nas zanimljivo putovanje.

1. DAN: VARAŽDIN – SKOPJE

Polazak autobusom iz Varaždina u večernjim satima. Noćna vožnja preko Slavonskog Broda, Bajakova, Beograda, Niša i Vranja prema Makedoniji i Skopju uz kraća zadržavanja i odmore tijekom putovanja.

2 . DAN: SKOPJE – OHRID

Dolazak u makedonsku prijestolnicu u jutarnjim satima. Slijedi razgled grada uz stručno vodstvo: stara željeznička stanica, spomenik i kuća Majke Tereze, stari kameni most iz 6. st., Daut Pašin Amam iz 15. st., crkva sv. Spasa, tvrđava Kale, Stara skopska čaršija, džamija Mustafa Paše, moderni dio grada, spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II. Nakon razgleda slobodno vrijeme za osobne potrebe. Svakako preporučamo individualni ručak u jednoj od tipičnih roštiljarnica na skopskoj čaršiji.

Nastavak puta preko Tetova, Gostivara, kroz Nacionalni park Mavrovo do Ohrida, ”Bisera Makedonije”. Ohrid je jedno od najstarijih europskih naselja na UNESCO-voj listi svjetske baštine sa svjetski poznatom kolekcijom ikona. Prirodno tektonsko jezero sa šljunčanim plažama spada među najdublje u Europi. Smještaj u hotel. Večera, noćenje.

3. DAN: OHRID – SV. NAUM

D oručak. Nakon doručka razgled Ohrida u pratnji stručnog lokalnog vodiča: starogradske uske ulice s tipičnom arhitekturom, Ohridska Čaršija, spomenik Ćirilu i Metodu, Golna porta, crkva sv. Sofije, samostan Bogorodice Perivlepte, Samuelova tvrđava (s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero), crkva sv. Ivana Kanea (sagrađena na litici). Povratak na glavni trg, slobodno vrijeme za odmor, šetnju i ostale aktivnosti prema želji. Mogućnost jednosatnog krstarenja brodom po Ohridskom jezeru uz doplatu na licu mjesta. oko podneva slijedi izlet prema sv. Naumu.

Manastirski kompleks „Sv. Naum“ nalazi se na oko 29 km od Ohrida u stijenama iznad Ohridskog jezera. Okružen božanstvenom prirodom, između beskrajnog plavetnila jezera i visokog planinskog masiva Galičica, stoji kao svjedok srednjeg vijeka i zrači ljepotom, kulturom, poviješću i tradicijom. Najljepši dio kompleksa je predivna crkva od kamena i opeke u obliku upisanog križa. Sv. Naum Ohridski, suvremenik Sv. Klimenta Ohridskog i jedan od najznačajnijih učenika Sv. Kirila i Metoda, bio je poznat po svojoj čudotvornoj iscijeljiteljskoj moći. On je izgradio crkvu posvećenu Svetim Arhanđelima Mihaila i Gavrila, u 9. stoljeću. U 910. godini, nakon smrti, Sv. Naum je bio pogreban u maloj kapeli u crkvi koja je ukrašena impresivnim freskama koje prikazuju njegov život i čuda. Na stupovima ima ostataka od napisa na glagoljici i ćirilici iz 10. stoljeća, što svjedoči o počecima slovenske pismenosti. Odlazak prema Biljaninim izvorima- slijedi večera uz muziku Povratak u hotel, noćenje.

4 . DAN: OHRID – STRUGA-VARAŽDIN

Doručak. Nakon doručka slijedi odlazak prema Strugi, koja se nalazi na obali Ohridskog jezera, na dijelu gdje rijeka Crni Drim istječe iz jezera, teče kroz grad i dijeli ga na dva dijela. Po dolasku razgled rodnog mjesta makedonskih pjesnika braće Konstantina i Dimitrija Miladinov. Nakon razgleda slijedi povratak prema Hrvatskoj. Ugodna vožnja istim itinererom, kao i u dolasku uz usputna zaustavljanja za odmor i osvježenje. Predviđen dolazak u kasnim večernjim/noćnim satima.

MINIMALINI BROJ PUTNIKA: 45

Za ovo putovanje obavezna je važeća putovnica ili osobna iskaznica.

Prema zakonskim propisima zadržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenog broja putnika, te pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene kalkulativnih elemenata, kao i izmjene programa putovanja u slučaju potrebe, ali se obvezujemo program izvršiti u cijelosti. Za ovaj program vrijede Opći uvjeti putovanja Grand toursa d.o.o., te je osigurana jamčevina po Ugovoru broj br. 1253/2012-01 kod Croatia osiguranja d.d., Filijala Varaždin. Datum izrade programa: 01.12.2020.

Kontaktirajte nas u vezi ove ponude

Ime (obavezno)

Email (obavezno)

Naslov

Dajem privolu da se moji osobni podaci koriste u svrhu odgovaranja na upit i prihvaćam pravila privatnosti

Upit